Ετοιμαστείτε να τσικνίσετε , κάντε ψώνια με... κατηγορία!
Ετοιμαστείτε να τσικνίσετε λίγες ημέρες πριν, εμείς στην KOUKOUZELIS το "τσικνίζουμε" για να ... "λίωσουμε" μαζί με το λίπος, τις τιμές πιο πολύ, για μια ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ
Πριν από το ψήσιμο
Αν πάρουμε καλαμάκια από μπαμπού, καλό είναι να μην τα χρησιμοποιούμε στα κάρβουνα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να καούν.
Βοηθάει αν τα μουσκέψουμε για 30 λεπτά σε νερό πριν περάσουμε σε αυτά το κρέας, αλλά γενικά αποφεύγουμε να τα χρησιμοποιούμε πάνω από ανοιχτή φωτιά. Αντίθετα, τα χρησιμοποιούμε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα σε οικιακές ψηστιέρες ή στο γκριλ. Τα ανοξείδωτα μεταλλικά σουβλάκια είναι προτιμότερα, γιατί διαχέουν τη θερμότητα στο εσωτερικό κάθε κομματιού, διευκολύνοντας το ψήσιμο. Προσοχή όμως γιατί καίνε. Προτιμάμε πλακέ ή τετραγωνισμένα, γιατί τα κομμάτια στερεώνονται καλύτερα και δεν γυρίζουν όταν γυρνάμε τα σουβλάκια.
Κόβουμε το κρέας σε όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφους κύβους των 2,5 εκ. περίπου. Στα χοιρινά σουβλάκια με ανάμεικτα κομμάτια από μπούτι και λαιμό ή πανσ-έτα, δίνουμε έμφαση στην ομοιόμορφη κατανομή των λιπαρών κομματιών.
Αν τα κομμάτια έχουν μαριναριστεί, τα σκουπίζουμε πρώτα ελαφρώς με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια τα περνάμε το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά όχι υπερβολικά σφιχτά. Ετσι, τα σουβλάκια αποκτούν συνοχή και δεν κινδυνεύουν στα γυρίσματα, ενώ παράλληλα η θερμότητα περνά ανάμεσα στα κομμάτια και ψήνονται καλύτερα.
Που ψήνουμε
Ψησταριές με κάρβουνα:
Δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικές για διαμερίσματα, καθώς τα κάρβουνα λερώνουν, βγάζουν κάπνα που πιθανόν να ενοχλήσει τους περιοίκους και ο εξοπλισμός τους απαιτεί επίπονο καθάρισμα. Επίσης, το άναμμα της θράκας είναι δύσκολη υπόθεση, ειδικά για τους αρχάριους. Σε όλους όσοι επιμένουν «παραδοσιακά», υπενθυμίζουμε πως μόνο η καλά χωνεμένη θράκα είναι σωστή και ασφαλής (δηλαδή χωρίς έκλυση επικίνδυνων ενώσεων) για ψήσιμο: όλα τα κάρβουνα πρέπει να έχουν γίνει γκριζωπά και να μη βγάζουν φλόγα και λευκό καπνό.
Ψησταριές υγραερίου:
Είναι πιο ακριβές, αλλά ιδιαίτερα πρακτικές, καθώς γλιτώνουμε από το «βραχνά» των κάρβουνων και της κάπνας, ενώ έχουμε τον πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας κατά το ψήσιμο, αφού διαθέτουν θερμοστάτη. Στην πλειονότητά τους περιλαμβάνουν συνδυασμό μαντεμένιας ή εμαγέ σχάρας και πλάκας ψησίματος (με ή χωρίς ραβδώσεις). Στη μεν σχάρα ψήνουμε λιπαρά κομμάτια, για να στάζουν τα λίπη, στη δε πλάκα κομμάτια πιο άπαχα. Προτού τις χρησιμοποιήσουμε, διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Στο γκριλ:
Προτού ψήσουμε, είναι σημαντικό να έχουμε προθερμάνει το γκριλ πολύ καλά (για περίπου 8 - 10 λεπτά) σε υψηλή θερμοκρασία (200° - 250° C). Τα λιπαρά κομμάτια επιλέγουμε να τα ψήσουμε στη σχάρα και όχι στη λαμαρίνα, ώστε να στάζουν τα περιττά λίπη. Φροντίζουμε να βάλουμε σε χαμηλότερη θέση ένα ταψί με λίγο νερό, ώστε να πέφτουν εκεί τα λίπη και να μην «τσικνίσει» ο φούρνος. Τα λιγότερο λιπαρά κομμάτια τα ψήνουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Πέρα από τις ηλεκτρικές ψηστιέρες κλειστού τύπου με αντιστάσεις, στην αγορά κυκλοφορούν και πολύ πρακτικές ηλεκτρικές επιτραπέζιες ψησταριές ανοιχτού τύπου με συνδυασμό ραβδωτής πλάκας και λείας επιφάνειας και ρυθμιζόμενο θερμοστάτη. Τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και καλής ποιότητας τοστιέρες.
5 + 1 χρήσιμες συμβουλές
1. Οι περισσότεροι συμφωνούν πως ξεκινάμε με δυνατή φωτιά, ώστε το κρέας να αποκτήσει μια ρόδινη κρούστα εξωτερικά που οφείλεται στο καραμέλωμα των πρωτεϊνών του.
2. Μόλις ροδίσουν καλά από την πλευρά που είναι εκτεθειμένη στη θερμότητα (σε περίπου 5 - 7 λεπτά), τα γυρνάμε. Αν το σουβλάκι δεν ξεκολλάει, δεν το τραβάμε με το ζόρι για να μην κομματιαστεί. Αντίθετα, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη. Αν και στην επόμενη απόπειρα δεν ξεκολλάει εύκολα, το «βοηθάμε» με μια σπάτουλα και το γυρνάμε να ροδίσει καλά και από τις άλλες 3 πλευρές. Οταν και οι 4 πλευρές έχουν ροδίσει, χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά (αραιώνουμε τη θράκα ή ανεβάζουμε τη σχάρα ή ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία με το διακόπτη, ανάλογα με το πού ψήνουμε), και κάνουμε τακτικά γυρίσματα ώστε να ψηθούν στο εσωτερικό τους, χωρίς να καούν εξωτερικά.
3. Το τακτικό γύρισμα, πέρα από το ότι τα ψήνει ομοιόμορφα, παράλληλα ανακινεί το εσωτερικό λίπος των κομματιών, σαν ένα είδος «μπετονιέρας», και δεν τα αφήνει να στεγνώσουν.
4. Αν δεν τα έχουμε μαρινάρει, μπορούμε στη διάρκεια του ψησίματος να αλείφουμε τακτικά τα σουβλάκια με λίγη λαδορίγανη. Ετσι, νοστιμίζουν και διατηρούνται υγρά.
5. Ορισμένοι δεν αλατίζουν τα σουβλάκια πριν από το ψήσιμο, για να μην αποβάλει το κρέας τους χυμούς του. Αλλοι, πάλι, τα αλατίζουν λίγο πριν τα ψήσουν. Δοκιμάσαμε και τους δύο τρόπους και η αλήθεια είναι ότι δεν είδαμε διαφορά.
+1. Ο ασφαλέστερος τρόπος να δούμε αν έχουν ψηθεί είναι να κόψουμε ένα κομμάτι στη μέση. Στο μοσχαρίσιο κρέας (για κάποιους και στο αρνάκι γάλακτος), αν το ζητούμενο είναι το μέτρια ψημένο, βγάζουμε τα σουβλάκια όταν είναι ελαφρώς ροζέ στο εσωτερικό τους. Αν τα θέλουμε καλοψημένα, και αυστηρά στο χοιρινό και το κοτόπουλο, αν δούμε το παραμικρό κοκκινωπό σημείο, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη.
Κείμενο: Άγγελος Ρέντουλας
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Διαβάστε όλο το άρθρο : Εδω
Τώρα που ο καιρός είναι καλός και μας δίνει αφορμή για... εξωτερικά ψησίματα, μάθετε πώς να το κάνετε καλά από τον διάσημο βρετανό σεφ, Jamie Oliver.
Φτιάξτε βουρτσάκι από βότανα
Λίγο δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο ή οποιοδήποτε άλλο βότανο είναι λίγο πιο σκληρό, μπορείτε να το δέσετε σε ένα ξυλάκι ή μια ξύλινη κουτάλα, να το βουτήξετε στο λάδι κι έπειτα να «πασπατέψετε» με αυτό το κρέας σας, το ψάρι, τα λαχανικά και ό,τι άλλο ψήνετε. Βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας αυτού που ψήνετε και χαρίζει και άρωμα.
Φτιάξτε ξίδι με γεύση
Βάλτε σε μπουκάλια με ψεκαστήρα ξίδι και προσθέστε τους βότανα, πιπεριές, φρούτα, το καθένα σε ξεχωριστό μπουκάλι, ώστε να φτιάξετε πολλά αρωματικά ξίδια. Όταν ψήνετε το κρέας σας, την ώρα που «τσιτσιρίζει» και καθώς το γυρνάτε, ψεκάστε το ξίδι σας. Είναι ιδανικό για δύο πράγματα: δίνει γεύση και κρατά τη φλόγα, ώστε να μην κάψει το κρέας σας.
Διατηρείτε πάντα μια θερμή και μια πιο δροσερή περιοχή
Είτε χρησιμοποιείτε ψησταριά με υγραέριο, είτε με κάρβουνο, είτε ψήνετε σε ξύλο, προσπαθήστε να έχετε το θερμό σας σημείο, αλλά και μια περιοχή πιο δροσερή, ώστε να μεταφερθείτε από το ένα στο άλλο (ιδανικά, σταδιακά). Έτσι θα αποκτήσει άμεσα το κρέας σας χρώμα, θα καραμελώσει κι έπειτα μπορείτε να το σιγομαγειρέψετε.
Χρησιμοποιήστε αρωματισμένα αλάτια
Είναι ιδανικά, ειδικά για το χοιρινό, το κοτόπουλο και το ψάρι. Μπορείτε είτε να τα αγοράσετε έτοιμα ή να λιώσετε βότανα της επιλογής σας, να προσθέσετε μπαχαρικά που σας αρέσουν, όπως τσίλι ή τζίντζερ, και να φτιάξετε ένα συνδυασμό της αρεσκείας σας, προσθέτοντας αλάτι, χτυπώντας στο γουδί και ανακατεύοντας. Αφήστε το μείγμα να ξεραθεί σε ένα δίσκο κι έπειτα ξαναχτυπήστε. Θα κρατήσει 1-2 μήνες και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο ψάρι σας, στο κρέας, ακόμη και στα λαχανικά σας, για έξτρα, διακριτική γεύση.
Πάρτε διπλή ή τριπλή μπριζόλα
Αν θέλετε το κρέας σας να είναι τέλειο, με τραγανότητα στο εξωτερικό του, μην επιλέξετε μια λεπτή, μονή μπριζόλα. Προτιμήστε μια διπλή ή τριπλή σε ενιαίο κομμάτι, έτσι ώστε να καραμελώσει το εξωτερικό και να διατηρήσει την υγρασία του το εσωτερικό, όπως πρέπει. Δοκιμάστε το και θα δείτε τη διαφορά.
Διαβάστε όλο το άρθρο : Εδω
Ετοιμαστείτε να τσικνίσετε , κάντε ψώνια με... κατηγορία!
Ετοιμαστείτε να τσικνίσετε λίγες ημέρες πριν, εμείς στην KOUKOUZELIS το "τσικνίζουμε" για να ... "λίωσουμε" μαζί με το λίπος, τις τιμές πιο πολύ, για μια ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ!